Puha, „zöld” és nagy nedvszívó képességű - ez a bambusz textil.



A bambusz pelenkák nagyon népszerűek, mivel környezetbarát anyagból készülnek, nagy a nedvszívó képességük, és rendkívül puhák. A bambusz mosható pelenkák igazi divattá váltak mára, a puhaságuk és a nagy nedvszívó képességük miatt nem is csoda a sikerük. A bambusz ráadásul tökéletes „zöld” választás.

A bambusz termesztése sokkal kevesebb erőforrást igényel, mint a pamut, különösen a hagyományosan termesztett biopamut. A bambusz 1 láb (=31 cm) hosszt is képes növekedni naponta, műtrágyák és növény védőszerek nélkül. A bambusz 40%-kal több szén-dioxidot képes megkötni a levegőből, mint a többi fa. A bambusz textília előállítása kevésbé terheli a környezetet, mint a műszálas, szintetikus anyagok előállítása.

A bambusz 60%-kal jobb nedvszívó képességű, mint a pamut, és a saját súlyának 3-szorosát is képes felszívni vízből. A bambusz még erősebb, ha pamuttal vagy esetleg műszálas (mikroszálas) anyaggal kombinálják. Igaz a tiszta bambusz anyagok nagyon környezetbarátok, azonban ha a bambusz más textillel való keverésével sokkal tartósabb anyag jön létre, akkor az még inkább kíméli a környezetet, hiszen az ilyen kevert anyagból készült textil pelenkák még több gyereket képesek kiszolgálni.

A bambusz tökéletesen légáteresztő, és gyakran a pelenka közvetlenül a bőrrel érintkező felülete készül bambusz anyagból, mivel a nedvességet gyorsabban elvezeti, mint a pamut. A bambusz nagyon selymes puha tapintású anyag. Csak nagyon kemény vízzel való mosás esetében keményedik meg valamennyire, egyébként sokáig jóval puhább marad mint a pamut vagy a kender.

A bambusz pelenkák leírása és ahogyan árulják őket nagyon különböző tud lenni. Az FTC (Federal Trade Comission = Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, USA) úgy határozott, hogy amíg a bambusz rostanyagot vizsgálják, hogy hivatalosan is bambusz textilnek nyilvánítsák, addig ezt a típusú textilt bambusz viszkóz vagy bambusz műselyem címkével kell ellátni. A címkétől függetlenül ugyanarról az anyagról van szó, csak másképpen nevezik.

Az FTC azt is kikötötte az Egyesült Államokban, hogy amíg nincs meg a bambusz pelenka gyártóknak a saját termék tesztelésük, addig hivatalosan nem állíthatják a bambusz textíliáról, hogy antibakteriális hatású. Egy japán tanulmány vizsgálata szerint a bambusz textil az antibakteriális hatását még 50 mosás után is megtartja, de jelenleg a legtöbb kisebb gyártó nem engedheti meg magának, hogy hasonló vizsgálatot végezzen, így ők az antibakteriális hatásról sem nyilatkozhatnak.

Japán tudósok kutatása szerint a bambuszból készül textíliák antibakteriális hatása még 50 mosás után is megmarad. Amikor valamilyen baktériumot próbáltak kitenyészteni egy bambusz textilen, azt tapasztalták, hogy a baktériumok 70%-a elpusztult.