2016. március 2., szerda

Eldobható pelenkabetétek, amelyek megkönnyítik életünket!

Korábban készítettem egy kérdőívet az eldobható pelenka betétekről, és anyukákat kértem meg töltsék ki, ezzel segítsék a „munkámat”. Ugyanis szerettem volna egy összefoglalót készíteni ezekről a nagyon okos pelenkázási kiegészítőkről. A kérdőíveket feldolgoztam, és egy összefoglalót készítettem az eldobható pelenka betétekről.

Mi is tulajdonképpen ez az eldobható pelenkabetét, vagy ahogy sokan hívják, papírbetétek (ez a megfogalmazás nem fedi teljesen a valóságot, de erről még később esik szó), mire való, miért jó dolog?
Az eldobható pelenkabetét egy olyan vékony, általában téglalap alakú betét, amelyet a pelenkába helyezve felfogja a széklet nagy részét, ezáltal jelentősen megkönnyíti a textilpelenka tisztítását. Használat után a szennyezett betét a wc-be dobható (a vastagabb, erősebb betétek lassabban bomlanak le, ezért a gyártók nem javasolják, hogy egyszerre egynél több betétet dobjunk a wc-be, mert dugulást okozhat).
Ez a betét egyébként nem új találmány, úgy ahogyan maga a mosható pelenka léte sem. Amikor még minket a jól ismert Tetra (mull) pelenkába pelenkáztak a szüleink, akkor is használtak már ilyen (vagy ehhez hasonló) betétet: Magyarországon ez az Ágnes pelenka betét. Sajnos nem találtam információt arra vonatkozóan, hogy mi lett ezzel a betéttel, de ma a Baby Bruin márkából lehet kapni szinte ugyanolyat, mint a régi Ágnes.

A ma kapható eldobható pelenka betétek legfőbb jellegzetessége, hogy komposztálható, biológiailag lebomló, csatornába (wc-be) dobható. Mivel viszonylag vastagok, ezért nem várható tőlük, hogy olyan gyorsan szétmálljanak, mint egy wc papír, de még mindig jobban kíméljük ezek használatával a környezetet, mint az eldobható pelenkákkal, amik mai ismereteink szerint várhatóan kb. 150 év alatt bomlanak le.

Az eldobható pelenkabetétek használata rendkívül egyszerű:

A textilpelenka belsejébe helyezhető, ha a baba belekakil, akkor ezt a betétet a széklettel együtt a wc-be kell dobni.

Sok pelenkabetét bírja pár alkalommal a mosógépes mosást is, így a pisis betéteket érdemes újrahasznosítani addig, amíg az anyag ezt megengedi.



A kérdőív válaszait tekintve az anyukák többsége erre a tulajdonságra igényt is tart. Azokat a márkákat részesítik előnyben, amelyik a mosást is bírja. A kérdőívre adott válaszok alapján ezek a márkák általában webáruházakban kaphatóak: Popolini anyatejes betét, Bambinex pelenka betét és a Disana pelenka betét. Jó helyezést kapott még a Müllerben (sajnos nem mindenhol) kapható Windelnvliese-Einlage pelenka betét is, az ára a Popoliniéval vetekszik, tehát nem tartozik az olcsóbbak közé.

A mosást a saját tapasztalatok alapján nagyon jól bírja a Bambinex betétje. (Forrás: Kendli Szilvia, saját használatból)

A következő pár képen olyan papír betéteket láthattok, amelyek kevésbé bírták a mosógépes mosást:


Pop-in

Little Comfort

(a fotók 1-2 mosás után készültek, forrás: http://tarkabarkasagok.blogspot.hu/, http://change-diapers.com/, http://bowerfamilyhappenings.blogspot.hu/)

Az eldobható pelenka betét vastagsága erősen meghatározza, hogy anyatejes babáknál mennyire eredményesen lehet használni. Itt is az a cél, hogy minél jobban felfogja a székletet. Az anyatejes kaki azonban folyékony. Ha a pelenka betét nem elég sűrű, vastag, akkor könnyen elázik, átázik, így a funkcióját nem igazán tölti be, és csak bosszúságot okozhat az anyukáknak. Ezzel el is vesztheti a kedvét a mosható pelenka használattól. A problémát teljesen át tudom érezni: egy újszülött baba mellett nem vágyunk arra, hogy az anyatejes kakival hosszasan maszatoljunk. Ezért, a saját érdekünkben, érdemes olyan eldobható pelenka betétet használnunk, ami elég vastag, erős anyagú. A kérdőív alapján itt is az előző 3 pelenkabetét nyert: Popolini anyatejes, Bambinex és a Disana.

A pelenka betétek árait tekintve a legdrágábbak a Mülleres (17,9Ft/db), és a Disana (15,9Ft/db), majd egyforma áron a Popolini anyatejes és a Bambinex betét következik (15,6 Ft/ db). Tehát ár-érték arányban a Bambinex és a Popolini betétek a nyerők.

Az anyagra is rákérdeztünk a kérdőívben, kinek mi a véleménye a pelenka betétek anyagáról. Azokat szeretik az anyukák leginkább, amelyik tapintása puha, pamutszerű, és nem papíros. Magyarországon kapható eldobható papírbetétek anyagai többnyire kedveltek, 1-2 márka anyagával azonban egyáltalán nem voltak megelégedve, főleg a csörgős, durva tapintásuk miatt (Real Nappy, Bambino Mio). Az eddigi négy kedvenc közül az anyag tapintását illetően a Disana végzett az utolsó helyen: az anyukák szerint ennek a tapintása inkább papírszerű, nem annyira puha, mint a másik három nagy kedvencnek (Popolini anyatejes, Bambinex és Müller Windelvlies).

A felmérésből kiderült még az is, hogy az anyukák elsősorban az országunkon belül beszerezhető betéteket használják, ami teljesen érthető, hiszen egy viszonylag olcsó termék kiszállítása országon belüli postázásnál a legolcsóbb.

Cikkem elején említettem, hogy az eldobható pelenka betétet sokan papírbetétnek hívják. Érdemes pár gondolatot szánni ezeknek a pelenka betéteknek az anyagösszetételére (a listában olyan márkákat is feltüntettem, amelyeket jelenelg Magyarországon nem lehet kapni). Íme:


  • Baby Bruin – 76% viszkóz, 24% kötőanyag
  • TotsBots – 100% cellulóz (viszkóz és tencel)
  • Bambinex - 100% cellulóz
  • Popolini anyatejes betét - 100% cellulóz
  • Popli - 100% cellulóz
  • Disana - 100% cellulóz
  • Bambino Mio – 100% kukorica keményítő (kukorica alapú cellulóz)
  • Real Nappy – fejlesztett Ingeo anyag
  • Monapel - 76% viszkóz, 24% kötőanyag
  • Pop-in - 100% kukorica keményítő
  • ImseVimse – 98% papír, 2% viszkóz
  • Lollipop - 100% kukorica keményítő
  • Bummis – 100% viszkóz selyem
  • Peapods – 100% bambusz viszkóz
  • Eenee - 100% cellulóz
  • Kushies - 100% cellulóz

Mindenképpen említést érdemelnek az alternatív székletfogó anyagok, megoldások is. Léteznek gyárilag készített olyan vékony pelenka betétek (liners), amelyek az eldobható betétek kiváltására szolgálnak: anyaguknak köszönhetően (fleece, staydry, coolmax) szárazon tartják a baba bőrét, felfogják a székletet, könnyen moshatóak, újrahasználhatóak, gyorsan száradnak. Hátrányuk: mosni kell őket, pont mint a pelenkákat. Ez esetleg az anyatejes babák esetében nehézkesebb, de a későbbiekben tényleg jó megoldást nyújthat.

A kreatív anyukáknak köszönhetően léteznek házilag elkészített székletfogó betétek is, ezek funkcionálisan ugyanolyan tökéletesen használhatóak, mint a gyári változatuk.

Kis szótár az eldobható pelenkabetétekhez:

A cellulóz egy összetett szénhidrát. A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mert a növények vázanyagának nagy része cellulóz. A papír általában teljes egészében cellulózból áll.

Cool-max: olyan vékony, műszálas textil, amely anyagának köszönhetően szárazon tartja a baba bőrét a pelenkában. A polar fleece-hez képest jelentősen vékonyabb és ezáltal gyorsabban szárad.

Ingeo: természetes növényi alapú biopolimer. A biopolimer egy 100%-ban növényi hulladékból, elsősorban kukoricából kémiai úton előállított műanyag (mint például a bevásárlóközpontok „zöld” neylonszatyrai).

Kötőanyag: rejtély maradt számomra, hogy ez mit takarhat. Ha esetleg valaki tudja, akkor írja meg nekem. Köszönöm :)

Liners: vékony mosható vagy eldobható pelenka betétek, amelyek a széklet felfogására, a baba bőrének szárazon tartására, esetleg a piros babapopsi természetes gyógyítására, kezelésére (bourette-selyem betét) szolgálnak.

Polar Fleece: általában műszálas textil, a nedvességet elvezeti, ezáltal szárazon tartja a baba bőrét. Ideális anyag pelenka betét készítésére.

A tencel cellulózból nyert szál. Erősen nedvszívó, strapabíró és selymesen puha. A viszkóz, illetve tencel® legújabb generációját egy zárt gyártási eljárás során állítják elő, vegyszerek hozzáadása nélkül és nagyon kevés víz felhasználásával (kb 90%-kal kevesebb vízfelhasználás, mint a pamut esetében).

A viszkóz a természetes alapú vegyi szálak közé tartozik. Az anyag előállításának alapja a természetben található cellulóz. Innen a természetes eredet. Ahhoz azonban, hogy a cellulózból szálképzésre alkalmas anyagot állítsanak elő, már komoly vegyi eljárás is szükségeltetik. A viszkóz esetében a természet adta alapanyag és a szál létrejötte között komoly vegyipari folyamat húzódik meg. Ki-ki eldöntheti, hogy mennyire tekinti természetesnek vagy épp mesterségesnek a viszkózt.

Windelvlies Einlage – pelenka betét




Végezetül idemásoltam pár hozzászólást, amelyeket az anyukák küldtek a kérdőív kitöltésekor:


  • Disana - "Szeretem,mert könnyen kezelhető,masszív anyagú mégis kényelmes és puha a gyerekem számára." (Domján Szilvia)
  • Popolini anyatejes - "A popolini anyatejes székletre való betétjéről töltöttem ki a tesztet. Amikor használtuk, akkor még lehetett kapni Magyarországon, most úgy tudom, hogy nem, de még nyomozok, mert megint van újszülöttünk és lassan szeretném elkezdeni a használatát. Nagyon szerettem!" (Blatniczky Sára)
  • Bambino Mio - "azért nem adtam 5 pontot, mert jó lenne ha többször lehetne mosni, egyébként teljesen elégedett vagyok vele" (Nagy Olga)
  • Lollipop - "A lollipopot próbáltam, nagyon vékony, semmire se jó :(" (Pintér Ágnes)
  • Popli - "Kettevagom, mert nekem egy lap tul nagy, nem tudom normalisan popsira es betetre illeszteni. Pop in pelenkakkal hasznaljuk. Mosni altalaban 2 alkalomnal tobbszor "kapas" miatt nincs alkalmam :)" (Jager Katalin)
  • Müller - "ár-érték arányban szerintem nagyon jó" (Pethes Krisztina)



Kérlek Benneteket, hogy ha bármilyen észrevételetek, hozzáfűznivalótok, vagy esetleg felhasználható fotótok van, akkor küldjétek el nekünk (info@bambio.hu). Köszönöm!

A bambio.hu webáruházban pedig többféle pelenka betét közül is válogathattok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha véleményed van, bátran írd meg :)